Er Staat Een Andere Maan…

Vanuit de radio klonk ‘Andere Maan’ van Acda & de Munnik.

Er staat een andere maan.

Je hebt eigenlijk niet door,

zo snel als dingen gaan.

Er staat een andere maan.

 

Eerst ben je twee vrienden,

en dan vrienden van weleer.

Maar volgens mijn laatste theorie,

ben je dan eigenlijk al geen vrienden meer…..

 

Hans dacht na en vond dit een waarheid als een koe. Hoeveel vriendschappen ontstaan er in een mensenleven en hoeveel verwateren er daar in de loop der jaren van. Over het algemeen had hij daar geen moeite mee. Het paste in zijn levensvisie. Volgens Hans kon je het leven vergelijken met een Labyrint/Doolhof, of hoe je het ook noemen wilt.

Iedereen is op zoek naar het hart van het labyrint. Voor iedereen is dat hart anders en  iedereen moet zijn eigen weg naar het hart vinden. Soms loopt je weg dood of verdwaal je. Dan moet je weer een stukje teruglopen om de juiste weg weer te vinden. Een ieder loopt zijn eigen weg alleen. Maar is dat dan niet eenzaam? Nee, want onderweg kom je anderen tegen die een stuk(je) met je meelopen, maar daarna weer hun eigen afslag moeten nemen. Soms kom je ze later weer tegen, maar ook ontmoet je weer anderen die een stukje met meelopen.

Meestal bloeit een vriendschap langzaam dood, door natuurlijke omstandigheden. Een mens veranderd en daar ook een vriendschap. Maar soms … is de koek gewoon op.

Van één vriendin, Birgit, had Hans moeilijk afscheid kunnen nemen. Afscheid kunnen nemen….. eigenlijk was er niet eens een afscheid geweest. Een jaar voor Birgit  trouwde werd het contact al minder. Hij was nog op de bruiloft geweest, daarna hadden ze elkaar nog twee keer gesproken. En toen… niets meer… Geen afscheid, of op een rare manier toch wel…. Hans pakte ‘DE VERZAMELDE VERHALEN van Gogol’, uit de kast en sloeg het open. Uit het boek dwarrelde een zilverkleurig chiffonpapiertje van een pakje peuken. Er stonden paar woorden op: afscheid, zwanger, seks, herinnering en bushalte. Hij dacht terug aan de droom, die hij een paar maanden na hun laatste contact had gehad:

 

Birgit stond voor zijn deur. Hij zag haar aankomen en deed snel de deur open, voordat ze kon aanbellen. Ze omhelsden elkaar en Birgit zei iets wat hij niet verstond. Er kwamen goede herinneringen voorbij, wat minder goede herinneringen …en plotseling begonnen ze te neuken. Hard en zo intens…. Zo hard en zo intens hadden ze nog nooit geneukt in hun periode van Friends with benefits. Ze vielen beiden in slaap. Nadat Birgit wakker werd, kleedde zij zich aan. Ze fluisterde Hans iets in zijn oor, wat hij dit keer wel hoorde…. ‘Ik ben gekomen om afscheid te nemen. Dat had jij nodig, dat had ik nodig. Ik hou van je, maar ik hoor bij hem. Er is voor mij een nieuw begin, ik ben zwanger. Ik ben gelukkig, want ik ga een mooie toekomst tegemoet en heb een geweldig verleden gehad, waar ik niets van had willen missen. Lieve Hans, ik heb nu afscheid van je genomen, neem nu ook afscheid van mij. Ik loop zo naar de bushalte… en ik zal je niet meer zien’. Hans werd wakker van de voordeur. Hij rende naar de voordeur en zag Birgit nog net de hoek omlopen naar de bushalte. Ze draaide zich nog één keer om en zwaaide….. Zo liep ze uit zijn leven weg, zwanger van haar kindje en zwanger van haar nieuwe toekomst

 

Toen Hans na deze droom wakker was geworden, stond hem dit nog helder voor de geest. Op het eerste beste schrijfbare wat hij tegenkwam, had hij een paar steekwoorden geschreven. Het was op een zilverkleurig chiffonpapiertje. Hij stopte het tussen het boek dat naast zijn bed lag, ‘VERZAMELDE VERHALEN van GOGOL.

 

Het papiertje had Hans altijd in het boek laten zitten. Het paste wel tussen de verhalen van GOGOL. Hij pakte het gevallen chiffonnetje op en bekeek het met een glimlach. Het papiertje deed hij weer in het boek en zette het op de plank. Even een oude dierbare herinnering afgestoft. En nu weer tijd voor het heden en de toekomst .

©Cors de Rooij

 

 

Voor de video van Acda en de Munnik’s Andere Maan, klik op de video onder aan de pagina.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s