Alledaags

 

Zoals altijd als ik in een kroeg of wat voor openbare gelegenheid dan ook ben, is m’n notitieboekje bij de hand. Een amateur schrijver hoopt altijd inspiratie te krijgen. Schrijven gaat me redelijk af, maar een goed onderwerp is niet altijd even snel gevonden. Realiteit met fictie mengen geeft de beste verhalen.

Genietend van een kopstootje zat ik aan de bar van Hensepeter . Heerlijk , die Ouwe Rutte. Vanuit de hoek kwam plotseling de volgende opmerking: ‘ Ik heb nogal een alledaags gezicht, vandaar dat ik niet zo opval ‘. Inspiratie lag om de hoek, dus dan is het observeren geblazen. Me omdraaiend naar de hoek waar de uitspraak vandaan kwam, maakte ik wat aantekeningen .

 

1ste observatie

De uitspraak was gedaan door een jonge vrouw van ongeveer 24 jaar. Donkerblond haar , een mond met mooie tanden, kuiltjes in haar wangen en een expressief gezicht. Een gezicht waarvan het duidelijk is dat alle emoties erop te lezen zijn. Ze glimlachte naar me, en snel draaide ik me om. Want als observeerder moet je niet in het oog vallen. Anders heeft je onderwerp je in de gaten en dat pakt meestal niet lekker uit….

1ste conclusie

Een gezicht dat zo expressief is, zal nooit alledaags zijn. Als ik het zou moeten omschrijven in een woord, komt ‘Zomers’ het dichtste in de buurt.

 

2de observatie

Ik het niet nalaten om haar weer even aan te kijken. Benieuwd naar wat er nu op haar gezicht te lezen staat… Shit….Haar ogen worden donkerder en ze kijkt me wat geïrriteerd / verwilderd aan. Ze heeft me in de gaten.

2de conclusie

De herfst staat op haar gezicht te lezen….

3de observatie

Nu ze me toch al in de gaten heeft, kan ik net zo goed doorgaan met notities maken. Erger dan dit kan het niet echt worden.

Haar houding verstijfd en de kuiltjes zijn uit haar wangen verdwenen. Langzaam staat ze op, zegt iets tegen haar vrienden en licht stampend komt ze op me af. Haar ogen vol kilte… ‘Waar ben je mee bezig’ en ze trekt het boekje uit mijn handen

3de conclusie

Winter…..

 

 

4de observatie

Terwijl ze deze krabbels leest, beginnen haar ogen te glinsteren. Haar mooie tanden laten zich voorzichtig weer in een glimlach zien. Haar haar krijgt wat glans door het zonlicht dat door de ruit schijnt.

4de conclusie

Lente

 

Ze vraagt me wat ik met ik mijn krabbels bedoel en ik kan alleen maar antwoorden:  Je hebt geen alledaags gezicht . Integendeel, maar een gezicht waar alle seizoenen op te lezen zijn. Haar lach wordt groter en ze bloost een beetje. Net op het moment dat ik 2 bier wil bestellen om elkaar wat beter te leren kennen, roept een van haar vrienden : ‘Eva, we moeten nu echt naar Kino. Paterson begint zo…’

Snel grijpt ze haar spullen en rent naar buiten. Met een vaart fietst het groepje weg en ik bestel nog een kopstootje. Terwijl ik alles nog eens doorlees, voel ik een hand op mijn schouder. Glimlachend staat Eva naast me en zegt: ‘ Waarschijnlijk ben ik hier morgenavond ook. Misschien kan je me dan het hele verhaal laten lezen en zeggen welk seizoen je het mooist op mijn gezicht vindt staan. Maar nu moet ik er echt vandoor’!!!!

Later in de metro schrijf ik het volgende erbij:

 

 

Eindconclusie

Eva….! Natuurlijk heet je Eva. Net als de oervrouw, die voor het eerst alle emoties, gevoelens heeft leren kennen. Ook bij jou staan gevoelens en emoties op je gezicht te lezen als de seizoenen. En dat zie je niet zo vaak. Dus je hebt  zeker geen alledaags gezicht. Mijn favoriete seizoen is de lente… De zomer kan me te heet zijn. De winter te koud en de herfst te guur. De lente is ontluikend en vol positieve energie en verwachting. Vandaar dat ik de lente het liefst op jouw gezicht lees….

 

  • Dit verhaal heb ik geschreven naar aanleiding van een opmerking die een vriendin van mij maakte, rond IFFR 2017. Heb alleen de opmerking als uitgangspunt genomen, de rest is fictief.

©Cors de Rooij

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s